Share or die!

Horn i panna og gamledagers russefest

Russemarkeringen har sine røtter helt tilbake til 1700-tallet. Vi norske fjellaper måtte på den tiden studere i Danmark siden det ikke eksisterte et eget universitet her til lands. For at studentene skulle få tilgang til universitetet måtte de ta en «examen» artium. Etter eksamen fikk elevene plassert et horn i pannen, ved bestått eksamen ble hornene fjernet. Det latinske ordet for denne tradisjonen var «cornua depositurus», som betyr «å legge fra seg hornene». Ordet «russ» er trolig en forkortelse for dette latinske navnet. Hornene er borte i dag, men villdyret lever fortsatt i russen!

- Russens ville historier er ikke noen nyhet, selv om det kan virke slik noen ganger sier Anne Sofie Hjemdahl som har forsket på russen.  Hun kan fortelle 50-tallets versjon av russen (Mad Men russ) dro på såkalte dansketurer med Holger Danske, som var russeturer om sommeren med obligatoriske stopp innom Carlsberg bryggeri. Det er altså ikke bare i dag man drikker alkohol i russetiden. Men selv langt ut på 1900-tallet var ikke russetiden forbeholdt alle. - Det var et borgerlig overgangsrituale fram til etter krigen, selv om du riktignok hadde bondestudenter.

For  i 1905 var russen politisk, patriotisk ungdom fra samfunnets øvre sjikt med uniformspregede russeluer inspirert av, ja, ikke overraskende, Tyskland. (Eh ...de kan jo tross alt sine uniformer.)

Blårussen ble et faktum

Studenter ved Oslo Handelsgymnasium tok i bruk den blå russelua i 1916. Dermed fikk man et skille mellom allmenn og økonomiske linje, med fargene rødt og blått. Selv om det vel aldri har vært særlig vanskelig å se hvem som er blåruss? De hadde vel seilersko, dressjakker og håret lagt bakover den gangen også?

- Russen har alltid brukt festantrekk, men utover forrige århundre, begynte de å pynte jakkene sine med skoleemblemer som de sydde på. Guttene i russestyrene dekorerte buksene med røde renner, etter militært forbilde, så det ble mer situasjonsbestemte antrekk ettersom folk fikk bedre økonomi. Ut på 1970-tallet begynte russen å kjøpe antrekket kun for russefeiringen, forteller Hjemdahl.

Når fikk vi så dagens russedress?

- Det er da russen tar i bruk arbeidsdressen som på sitt vis også viste solidaritet med arbeiderne. Men det skal sies at russetiden som feiring lå litt nede på 1970-tallet på grunn av de radikale politiske strømningene.

- Da skulle man i hvert fall ikke gå og fjase med borgerlig prestisje, som russefeiringen tradisjonelt hadde vært, men være solidarisk med arbeiderne som ikke tok akademiske utdannelser avslutter Hjemdahl.

Ganske annerledes enn i dag hvor solidaritet ikke nødvendigvis går foran fet russebuss og lydanlegg, men skulle du få et stikk av samfunnspolitisk ansvar så møter russen fremdeles i dag noen steder kravet om politisk budskap og parole. Kanskje i år er året du skal skal stå på krava i russetoget av ren takknemlighet til dine politisk engasjerte forfedre som fikk i stand den herlige tradisjonen?

De ordnet nemlig denne festen!

Mer om russ